domingo, 14 de febrero de 2010

Açò pinte ruina



Genial el reportatge d'avui del 30 minuts, "Es busca pastor" dedicat a un pastor d'ovelles i a la primera escola de pastors de Catalunya.

Veritats com temples que sabem tots els que som fills de ramaders, i bastants, no tots, dels que viuen a muntanya. La feina de ramader està desprestigiada, però és indispensable per mantenir el paisatge tal i com el coneixem, tal com us agrada tant als de Barcelona veure'l quan hi aneu el cap de setmana. És dura i pocs joves s'hi volen dedicar. I com ha dit el Pepito, la salvació seran els romanesos. No sé si hi ha un cens dels romanesos que treballen a pagès al Pirineu, però mon pare ja en té un de llogat (i n'està molt content), com tants d'altres pagesos. Hi ha atur, però la gent d'aquí no en vol sentir a parlar de la feina al camp.

Tampoc és fàcil pels propietaris. Al reportatge han dit que els preus de venda dels animals són els mateixos que fa deu anys, i que els costos de producció sí que estan "actualitzats". Bé, discrepo. Els preus no són els de fa deu anys. Són els de fa vint o vint-i-cinc anys. Tota la vida que sento que un vedell val 100.000 pessetes, ara 600 euros, o menys, i les ovelles, ídem. Al 1986 i al 2010. Feu números.

Açò pinte ruina, i com ha dit també Pepito, "l'atmosfera està malalta, tants avions, tantes fàbriques i tants fums han fotut el planeta als collons".

Ah, m'ha encantat sentir l'accent del Pallars Sobirà, amb les es obertes característiques, que no vam poder sentir a "Les veus del Pamano" perquè TV3 no tenia diners ni ganes (ells van dir temps) d'ensenyar-lo als actors.

Nota: l'escola és part del Projecte Grípia. Sabeu què és una grípia? :-P

13 comentarios:

la Maca del Extraradio... dijo...

Toda la razón.....quien quiere se pastor, si con la ayuda de los 420.-€ ya vives dignamente...¡¡

Yo llego a la conclusión que en este país....no hay necesidad básica (vease piramide de Maslow), pq sino que me expliquen como la gente a los dos días de madrugar para ir a trabajar, ya está cogiendo una baja o no vuelve al trabajo.

Tmb hay que decir, que tampoco en el Infojobs se ofertan este tipo de trabajos....pq ser granjero ya no se lleva...
Cmo dice mi padre..."tenemos lo que nos merecemos";y a un "cortijo los enviaba yo durante 1 año..." :)

cafeína dijo...

Doncs no ho sé...Objecte animat o inanimat? Podem jugar a les endevinalles? :-P

Gwen Stacy dijo...

Objecte inanimat. Qui ho sàpiga que s'ho guardi una mica, per donar emoció... je je

Anna Blume dijo...

Completament d'acord amb tu, Gwen, què t'hai de dir jo que tu no sàpigues?! Vos que diga lo que em semble que és una grípia o espero una mica? Va, una pista: dolenta, dolenta ;-P

cafeína dijo...

Mmmm, el bastó del pastor? Una tanca? Algun estri tipus forca? Jo vaig provant, jeje!

Gwen Stacy dijo...

Bastó i forca, fred (el bastó de pastor es diu ganxo).
Amb tanca no t'hi apropes però s'hi sembla més.
Anna Blume calladeta! :-P

cafeína dijo...

Un "corral"? És que no sé si en català és així...Un abeurador? ("pilón" al meu poble), crec que deixo de provar...

Gwen Stacy dijo...

L'abeurador es diu com al meu poble, però t'hi has acostat! És una menjadora, que a més, tenen una forma característica, si més no les que he vist tota la vida.

Anónimo dijo...

Pagesos/-es, pastors, alumnes i organització de l’Escola de Pastors en desacord amb el reportatge del 30 minuts “Es Busca Pastor”

L’organització de l’Escola de Pastors posa de manifest el desacord del sector amb el tractament de la informació entorn la situació de l’ofici de pastor i la perspectiva de relleu generacional, transmesa el passat diumenge pel programa 30 minuts de TV3.

Anna Blume dijo...

Per què esteu en desacord?

Gwen Stacy dijo...

A mi el que més em va agradar va ser el Pepito, em recordava gent (pastors i pagesos) que conec.

Però us faig la mateixa pregunta que Anna Blume.

Anna Blume dijo...

Ja he llegit la carta que l'Escola de Pastors ha fet en protesta per l'enfocament del 30 minuts, ara entenc el vostre desacord i m'he fet ressó dels vostres arguments. Intentaré penjar-la en aquest post.

Anna Blume dijo...

AQUÍ EL TENIUR
El comunicat de l'Escola de Pastors diu el següent:
"Diumenge passat el programa 30 minuts va retransmetre el reportatge "Es busca pastor", que inicialment tenia l'objectiu de reflectir la situació del sector primari i de la figura del pastor vinculats a la iniciativa de l'Escola de Pastors, on la presencia de joves disposats a emprendre aquest ofici es presenta com a símptoma d'esperança per al seu relleu.

Estem desconcertats per la imatge negativa que s'ha reflectit al reportatge, quan l'objectiu –pensàvem- era mostrar a l'opinió pública el procés esperançador que l'escola ha iniciat al territori. No podem entendre com després de 5 mesos de rodatge per les comarques del Pallars Sobirà i Jussà, per l'escola, amb infinitud d'hores gravades de tot tipus (classes de l'escola, entrevistes amb els alumnes, experiències in situ de venda directa, de pagesos convençuts, etc.) es reflectís, només, a través d'imatges un ofici absolutament en decadència on la mirada optimista es reduïa a petits casos i on el pes es va posar sobre la mateixa catifa desoladora que sempre s'associa al sector. Comentaris anecdòtics i fins i tot inoportuns durant el reportatge no ajuden a normalitzar la imatge d'aquesta figura i creiem que embruten a aquells pastors i pagesos/-es que s'estimen l'ofici i que tenen una vida convencional. La situació de la pagesia és ben coneguda per tothom. La novetat, ara i aquí, és que s'està lluitant per lo contrari, que s'estan fent coses per a canviar-ho.

Sentim que hem perdut una oportunitat per a mostrar aquesta via de canvi que és l'escola i aquesta dosis d'esperança protagonitzada per gent jove que vol entrar a treballar al sector. Existeix el relleu i necessita que l'ajudem a incorporar-se; facilitant l'accés a la terra, adaptant la normativa del Departament a un nou model que reclama una explotació de base familiar, de producció ecològica i que vol fer cicle tancat, i això actualment en el nostre sistema no hi té lloc o en té molt poc quan és realment una aposta de futur sostenible i necessària.

El reportatge era també una bona manera de mostrar la dificultat d'aquest ofici tradicional i de la necessitat de valorar-ho, dignificar-ho i potenciar-ho davant d'una societat cada cop més urbana que s'està oblidant d'aquesta realitat. Pensem que la imatge resultant no respon a aquest esperit i torna a caure de nou en els tòpics que tothom sembla conèixer i que defineixen per enèsima vegada com se suposa que som la gent de muntanya. Tot i que òbviament les imatges mostren una de les realitats, n'hi ha d'altres també existents i presents que denoten canvi, l'opció del 30 minuts ha estat mostrar de nou un paisatge "típic" amb tots els seus "mal" tòpics.

Volem visibilitzar la feina que es realitza per donar a conèixer un món rural que vol ser viu i que encara alguns s'entesten en retratar a través d'una imatge de decadència perpètua. La pagesia i el pastoralisme és tradicional i també vol ser jove, recollint el coneixement tan valuós dels pastors tradicionals que actualment encara són en actiu. I això no és cap miratge, l'Escola de Pagesia i ActivitatPastoral en la seva segona edició n'és un exemple de com molts joves volen optar per aquest via. És una opció dura i cal invertir esforços per redefinir moltes inèrcies, però hi ha persones amb il·lusió i ganes d'intentar-ho. Lamentem que aquesta realitat no hagi estat el fil conductor del reportatge. Evidentment amb imatges com les de diumenge pocs joves es plantejaran fer aquest ofici."



Escola de Pagesia i Activitat Pastoral de Catalunya

Associació Rurbans.[Pallars Sobirà]

19 de febrer de 2010