sábado, 1 de noviembre de 2008

Hvala

Tornem-hi amb l’ós.

Fa més de 10 anys que els francesos van reintroduir l’ós al Pirineu (amb l’acord de la Generalitat), i que l’ós va decidir que a la Vall d’Aran s’hi estava millor.
Melva, Giva i Pyros van ser els primers (i no he hagut de recórrer al google per enrecordar-me dels seus noms). Les dos femelles van parir, una bessons i l’altra tres cadells, a Melva la va matar un caçador francès, crec que Giva i Pyros ja són morts també. Desprès encara en van soltar algun més, i els cadells van anar fent. Avui dia no deuen saber del cert quants n'hi ha.

Conec gent que ha vist l’ós, de lluny. Conec qui ha treballat o treballa en el seu control. La Generalitat va suspendre el programa, és a dir, va deixar de pagar per tenir-los controlats. Ara només els controlen els forestals si els “veuen”, o els hi diu algú que els ha vist.

Potser sí que si passeges per les muntanyes araneses (ribagorçanes i pallareses, també) te’ls pots trobar, però segurament ells t’hauran “trobat” a tu primer i hauran fugit ben lluny.

Els óssos catalans els vam exterminar. Els que hi ha ara els van portar d’Eslovènia, on, per cert, en fan un paté boníssim. Ara són aquí, a França i a Espanya. Doncs ja que hi són, cuidem-los!

Caçar la pobra Hvala i tancar-la a Arties o a Lleida és una crueltat. A més d’una feinada pels forestals aranesos!
Espero que amb la nevada s’hagi entaforat a una cova ben fonda a hivernar i quan en surti a la primavera ja se n’hagin oblidat.


http://www.ecologistes.cat/ossa/

5 comentarios:

Anónimo dijo...

per cert el que els tanca es fa dir ecologista de debó. Pa cagarse

margarita la saxofonista dijo...

Gwen, segons els polítics la població de la zona sempre ha estat en contra de la reintroducció de l'ós que descriuen com una acció unilateral finançada pel programa LIFE. Jo el que alucion es amb les declaracions dels responsables dient que "sempre s'havien portat bé", "no havien atacat mai... etc" com si aquesta ossa haguès fet quelcom de tan estrany en trobar-se un caçador armat.

Gwen Stacy dijo...

Sí, alguns veins sempre hi han estat en contra, d'altres n'han passat i poquets, a favor.
Encara que alguns se'n beneficien, ara moltes vaques u ovelles que troben mortes diuen que s'han estimbat perquè l'ós les va espantar, i apa, a cobrar.
Però el que dic jo és de sentit comú: ara fa deu anys que hi són, treure'ls és cruel i costós.
A més, jo prefereixo els ossos als caçadors (que no llegeixin això alguns que conec!!)

Gwen Stacy dijo...

Correcció: sembla que Giva i Pyros són vius i orgullosos padrins (avis) de la resta, que probablement siguin una vintena.

Anónimo dijo...

La qúestió es que la muntanya es de tot i totes. Animals i persones. I no només dels habitants humans del pirineu. Si no volen besties que s'en vagin a ciutat